יש לך חלום? צעדים ראשונים בעת פתיחת עסק קטן או בינוני
מאת: אבי קליין, מומחה במיסים.
ישנם לא מעט כללים ודברים בסיסיים שחייבים לדעת ולעשות במטרה לפתוח עסק קטן או בינוני בישראל, הרבה לפני מילוי שלל הטפסים וקבלת האישורים.
- השלב הראשון: שלב האפיון.
עוד לפני שאנחנו הולכים לפתוח תיק עסק במס הכנסה או חשבון עסקי בבנק, כדאי מאוד להגדיר לעצמנו מספר עניינים מרכזיים אודות העסק ולוודא שאנחנו רואים את התמונה הכוללת. כדאי מאוד להבין מה הוא התחום אליו העסק משתייך ומיהו קהל היעד אליו אנחנו מכוונים. יש לחשוב גם על השם שנעניק לעסק, לאפיין את המוצר או השירות שאנחנו מתכוונים לתת במסגרתו, באיזו מתכונת העסק הולך לפעול, האם זה עסק שאנו נפעיל מהבית או שנשכיר מקום מיוחד לשם הפעלתו, מה הציוד הדרוש לשם כך ומהם חומרי-הגלם, וכמובן מהו ההון הראשוני הדרוש לפתיחתו.
- השלב השני: הכנת תוכנית עסקית.
הכנת תוכנית עסקית מוצלחת היא ככל הנראה, הצעד החשוב ביותר של כל יזם או בעל עסק קטן ובינוני חדש. הוא בא מיד לאחר שמסתיים שלב האפיון.
נקודות חשובות מאוד שצריכות להיכלל בתוכנית העסקית: חישוב וציון סך עלויות והוצאות לבעל העסק הכוללים, בין היתר: גיוס הון ראשוני, עלויות הקמה, רכישת הציוד הדרוש, הוצאות שיווק ופרסום במדיות השונות, תזרים מזומנים הצפוי וגם התקבולים והרווחים הצפויים.
3. הגדרת סוג העסק והיקפו ורישום ברשויות המס.
אחת השאלות הגדולות הוא היקף פעילות העסק והאם מדובר בעסק קטן או בינוני. במדינת ישראל קיימים 3 סוגים של ישויות עסקיות:
- עוסק פטור: עוסק שלא צריך לשלם מע"מ על עסקאות שהוא מבצע בתנאי שמחזור העסקאות השנתי שלו אינו עולה על סכום ספציפי שמוגדר בחוק ומשתנה בהתאם לאינפלציה של השוק.
- עוסק מורשה: אדם עצמאי שפתח תיק במשרדי המע"מ ומקבל מספר עוסק באמצעותו הוא רשאי להוציא חשבוניות מס ללקוחותיו. העוסק המורשה גובה מע"מ בשיעור של 18 אחוזים מלקוחותיו. כמו כן, עליו לקזז מע"מ תשומות, מס ערך מוסף ששולם בידי העסק והוטל על קניות או שירותים שהעסק קיבל.
- חברה בע"מ: ישות עסקית ומשפטית, הנפרדת מהבעלים שלה, שמטרתה המרכזית היא עשיית רווחים. הקמת חברה בע"מ כרוכה במספר אגרות ותשלומים מחייבים כמו למשל אגרת הקמת חברה ואגרה שנתית. ישנם עוד מספר תשלומים, כמו תשלומים לעו"ד ורואה חשבון. בדרך כלל, בשל תשלומים אלה עלות התפעול של חברה בע"מ יקר יותר מהעלות התפעולית של עוסק מורשה או עוסק פטור.
חשוב לזכור: החוק במדינת ישראל מחייב כל בעל עסק לרשום את העסק שלו במע"מ, בביטוח לאומי ובמס הכנסה מיד עם הקמתו.
- השלב הרביעי: לאחר פתיחת תיק עסק ברשויות השונות מגיע הזמן בו עלינו ללכת לבנק לפתוח לעסק שלנו חשבון עסקי. מומלץ מאוד לעשות את ההפרדה בין חשבון הבנק הפרטי לבין חשבון הבנק העסקי על-מנת למנוע אי-נעימויות. כדי לפתוח חשבון בנק עסקי רצוי להגיע לסניף הבנק ולהציג בפני המחלקה עסקית את המסמכים הבאים: העתק של תעודת רישום החברה ותקנון החברה שאושרו על ידי עו"ד או רואה חשבון מוסמך. מסמך אישור מעו"ד או רואה חשבון מוסמך לגבי זכויות החתימה בחברה או בעסק.