ראשית, לעובדות "היבשות":
עוסק פטור הוא בעל עסק שפטור מהתחשבנות עם מס ערך מוסף (מע"מ) בלבד אם מחזור המכירות שלו בארץ ובחו"ל לשנה אינו עולה על כ- 77,000 ₪. עוסק פטור אינו יכול להוציא חשבונית מס אלא רק קבלות. במקביל, הוא לא מקבל קיזוז של המע"מ על הוצאות שונות גם אם יציג בעבורם חשבונית מספק והוא חייב בתשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי.
ישנה רשימה של בעלי מקצועות חופשיים שאינם יכולים להירשם בסיווג כעוסק פטור וחייבים להירשם כעוסק מורשה כגון: רופאים, אדריכלים, טכנאים, טוענים רבניים, יועצי מס, מרצים, עורכי דין ועוד.
היתרונות בלהיות עוסק פטור:
- אין כמעט התנהלות אל מול מס ערך מוסף. מלבד פעם אחת בשנה.
- הפטור ממע"מ נותן יתרון עסקי כיון שיכול למכור את המוצרים במחיר נמוך יותר משל העוסק מורשה.
- מבין כל הסיווגים התשלום של עוסק פטור על שכר טרחת יועץ מס או רואה חשבון עבור הנה"ח ודו"ח שנתי הוא הכי נמוך והצורך בהנהלת חשבונות הוא פשוט מאוד.
החסרונות בלהיות עוסק פטור:
- חברות גדולות מסרבות לעבוד עם עוסק פטור, כיון שאינן יכולות לדרוש החזר מע"מ על ההוצאות שלהם.
- המסוגלות הפיננסית של עסק פטור הינה מוגבלת.חש
- כישלון כלכלי – ניהולי של העסק יכול שיביא לקריסה כלכלית ואז יהא על "העוסק הפטור" לשאת באחריות אישית לתשלום חובותיו.
לסיכום: הסיווג של עוסק פטור מומלץ לבעלי עסקים קטנים מאוד שעובדים מהבית בצורה חלקית או שמעוניינים בתוספת הכנסה.
כדאי לדעת כי על עוסק עצמאי פטור או מורשה, יש להגיש בכל מספר שנים הצהרת הון למס הכנסה. במס הכנסה בודקים את סבירות ההכנסות שהיו לו בשנים אלו לעומת ההון ובאם יש הפרש או בהירות עליו לתת הסבר להבדלים המשמעותיים באם יהיו.
נעבור עתה לעוסק המורשה.
עוסק מורשה זוהי ישות עסקית-כלכלית אשר מהותה היא לתת שירות או לצורכי מסחר. כל תושב ישראל בעל היתר עבודה יכול להירשם כעוסק מורשה. העסקאות המתבצעות בעסק שהוא עוסק מורשה מחויבות בתשלום מע"מ.על העוסק המורשה להעביר את המע"מ ששולם לו בעת קבלת התשלום מהלקוחות ולהעביר אותו לרשות המסים.
בעת רישום העסק כעוסק מורשה, מתאפשר לעוסק להנפיק קבלות וחשבוניות לפי הנהלת החשבונות בעסק שלו ולקבל את החזר המע"מ ששילם העוסק לבעל עסק מורשה אחר שהוציא לו חשבונית.
מנהל מע"מ יכול לשלול אפשרות של בעל עסק להירשם כעוסק מורשה ואפילו לשנות את הסיווג בו נרשם כעוסק מורשה לאחר הרישום.
כל בעל עסק שהוא עוסק מורשה ומחזור המכירות שלו מגיע עד 1,500,000 ש"ח (כולל מע"מ), ישלם מע"מ אחת לחודש.
אם לא הגיע העוסק המורשה למחזור מכירות של עד 1,500,000 ש"ח (כולל מע"מ), יהיה עליו לשלם את המע"מ אחת לחודשיים.
היתרונות בלהיות עוסק מורשה:
- בעל עסק שסיווגו עוסק מורשה יכול לעבוד עם גופים רבים וגדולים שמעדיפים שלא לעבוד עם עוסקים פטורים שנחשבים קטנים מתוך חשיבה שמדובר בעסק קטן שלא יוכל לספק סחורה או שירותים כראוי.
- העוסק מורשה יכול לקזז מע"מ בגין רכישות ציוד לעסק וההוצאות השוטפות שלו.
- עוסק מורשה יכול להתקזז על תשלום מע"מ ששילם. לדוגמא באם עוסק מורשה ביצע השקעה בעסק שבבעלותו, הוא יכול להזדכות על המע"מ של התשומות שאותם שילם בעבור כך, לעומתו, עוסק פטור אינו מזדכה על המע"מ במקרה כזה.
החסרונות בלהיות עוסק מורשה:
- פעילות עסקית בדרך של עוסק מורשה (שלא באמצעות חברה בע"מ) חושפת את בעל העסק לאחריות אישית לחובותיו והתחייבויותיו, במקרים של תביעות משפטיות או הפסדם תהיה אחריות אישית של בעל העסק.
- בסיווג של עוסק מורשה אין אפשרות לשמור על בלעדיות של שם העסק כמו בחברה בע"מ.
לסיכום: סיווג כעוסק מורשה כדאית לבעלי מקצועיות חופשיים שעובדים מהבית או מהמשרד ולבעלי עסקים כמו חנויות שאינן רשתות. באם הרווחים שלך מסתכמים בכ- 300,000 ש"ח לשנה, עדיין משתלם להיות עוסק מורשה.
אם אתם עוברים סך זה, רצוי להתאגד כחברה בע"מ.
שיהיה בהצלחה!